Nie zapomnij, iż źródła węglowodanów również mają szeroką gamę wartości odżywcze. Opieranie diety na boczku, śmietanie czy serze żółtym, nie jest optymalnie korzystne dla organizmu. Nade wszystko aspekt psychiczny odgrywa tutaj ogromną rolę, a co za tym idzie? reakcja fizjologiczna. Nie wydaję mi się, że samopoczucie osoby ćwiczącej byłoby [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
http://www.sfd.pl/JAK_DODAĆ_ZRZUT_Z_POTRENINGU__NOWA_WERSJA_%21_-t969797.html <--- Jak dodawać dietę na forum http://www.sfd.pl/Rola_diety_w_osi%C4%85ganiu_celu._Poradnik_pocz%C4%85tkuj%C4%85cego_sportowca-t815982.html <--- ROla diety [...]
1. W.85g B.24g T.20g 2. W.60g B.20g T.1.5g(przy założeniu,że jest to 20%gainer) 3. W.74g B.32g T.12g 4. W.50g 5. W.82g B.54g T.8g 6. B.27g T.25g OGÓŁEM: kcal.3044 W.351g/1404kcal,B.185g/740kcal,T.100g/900kcal W.46% B.24% T.30% Wyliczyłem Ci zawartość podstawowych makroskładników diety i ich udział procentowy.Dodałbym nieco więcej złożonych [...]
Dodanie. Pełnowartościowy posiłek w którym znajdą się źródła białka (mięsa, podroby, ryby), źródła węglowodanów (kasze, ryż, ziemniaki, makarony, owoce) oraz rozsądna ilość tłuszczy (tłuste mięsa, tłuste ryby, olej lniany, kokosowy, smalec, masło, oliwa z oliwek, wiórki kokosowe, awokado).
Oczywiście, że doradzę Po pierwsze, musimy zająć się dietą, bo już po tym, co napisalaś w ankiecie można wywnioskować, że powinnaś ograniczyć węglowodany, a już na pewno te proste. Słodycze to wielkie nu-nu-nu i nie wolno Proponuję dietę ok. 1800kcal, 150g, 100g węglowodanów i tłuszcz 90g. Źródła węglowodanów to tylko: - warzywa nie-zielone, [...]
Cukry proste nie są obecne akurat w ryżu białym i chlebie tostowym. Są to źródła węglowodanów przetworzone, gorszej jakości, ale zdecydowanie węglowodany złożone, a nie proste. Cukry proste masz w bananie, miodzie, jabłkach, mandarynkach. Jak najbardziej owoce mogą stanowić element diety, ale zbilansowanie węglowodanów z nich powinno być sensowne [...]
Nie ma tutaj nic magicznego. Wystarczy zapoznać się z zalecanymi źródłami składników odżywczych, czyli poznać podstawy diety zbilansowanej,aby łatwo dojść do wniosku, że źródła tłuszczów mają ponad dwa razy więcej energii niż źródła węglowodanów, czy białka, a przy okazji są one również mniejsze pod względem objętości. Polecam zapoznać się z [...]
Be-Ogolnie zamiast chleba sa lepsze zrodla weglowodanow,na redukcji szczegolnie powinienes zwracac uwage na ich jakos.Nie wszystkie sa "mokre",ale mozesz poszukac jeszcze pelnoziarnistego z dobrej maki
Oczywiście, że lepiej uzupełniać składniki odżywcze ze źródeł jak najmniej przetworzonych. Maltodekstryny, czy glukoza to już najgorsze co może być ze źródeł węglowodanów. Sprawdzić się mogą jedynie u osób z szybkim metabolizmem, bardzo dużym zapotrzebowaniem kalorycznym i niskim poziomem tkanki tłuszczowej, a takich osób nie ma zbyt wiele. Wyżej [...]
Zaczałem robić wersje 16/8 narazie żeby zołądek przyzwyczaił sie do dużych kalorycznych posiłków . Robie mase ,3 posiłki po 1200 kcal. Czy w pierwszym posiłku można jako źródła węglowodanów użyć gainera 150g ? Zmieniony przez - Dj_Smalec w dniu 2011-09-11 15:13:53
No tak, ale jak mam to wszystko upchnąć bez węgli w przedtreningowym? Jak wiadomo źródła węglowodanów są bardziej "objętościowe" niż tłuszcze, więc zjedzenie np. 250 gram węgli będzie trudne, bo do tego musimy jeszcze nawciskać odpowiednio dużo tłuszczy i białek. Jak ktoś chce utrzymać koło 3300 kcal, trening ma o ok 14:00 a spać musi [...]
Byle nie było w nim źródła węglowodanów. No ok. A wtedy ten obecny zmleka, płatków i jajek z odżywką białkową mógłby być potreningwym ? Nie za tłusty? ostatnia wkestia a propo's warzyw. dobrze robie że nie wliczam ich do bilansu ? jeść ich w opór czy ograniczyć do jakiejs górnej granicy ? bo w opór to i z kilogram moze wyjśc ;) o ile na masówce [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Źródła białka : Jaja.Mięso (wołowina,kurczak,ryba)Twaróg,orzechy Źródła węglowodanów: Ryż,makaron,ziemniaki,kasza,banany...płatki owsiane Tłuszcze : Oliwa z oliwek żółtka jaj . Musisz troche po czytać każdy kiedyś musiał http://www.sfd.pl/Zbiór_linków_działu_Odżywianie-t418003.html Zmieniony przez - Rymu w dniu 2012-05-05 18:52:37
A dlaczego tylko kurczak? Przecież jest jeszcze wołowina, wieprzowina, są ryby. Jest masa potraw które można z tego zrobić i wcale nie musisz jadać ciągle tego samego. Nie możesz zamieniać mięsa na makaron czy racuchy, bo to są źródła węglowodanów, a mięso to białko. Nie dasz rady ruszyć redukcji jeśli będziesz tak jadła. Źródło białka [...]
Jakie jesz źródła węglowodanów? Ziemniaki, bataty, owoce? Co jeszcze? Bardzo fajnie się sprawdzają zupy krem - ziemniak, marchew, seler, przyprawy i już masz większą porcję ww a łatwo wejdzie w płynnej postaci. Suszonych owoców lepiej nie. W każdym bądź razie nie za dużo, bo często są dosładzane. Zmieniony przez - eveline w dniu 2016-05-16 [...]
Dobra, robimy eksperyment Rozkład BWT i kaloryczność bez zmian, tak jak do tej pory. Wywalasz wszelki nabiał z diety. Źrodła węglowodanów: ryż (najlepiej brązowy), płatki owsiane, quinoa, warzywa nie-zielone (wliczasz je do bilansu) i warzywa strączkowe. Owoców nie ma. Minimum pół kilo zielonych warzyw dziennie. Kiszonki domowe: min. 250g [...]